Неділя, 19.05.2024, 16:18
Вітаю Вас Гість | RSS

ЗЗСО №3 міста Білгород-Дністровський

Меню сайту
Відео -ШСЗ
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2022 » Грудень » 24 » Вифлеємський Вогонь Миру знову в Білгороді-Дністровському!
12:02
Вифлеємський Вогонь Миру знову в Білгороді-Дністровському!

Цього року по традиції Вифлеємський вогонь був привезений пластунами до м. Києва, де був переданий Президенту України Володимиру Зеленському та головнокомандуючому ЗСУ Валерію Залужному. Потім був росповсюджений по Україні. В Білгород-Дністровський надіслали Вогонь Миру пластуни Тернополя.

23 грудня пластуни Міського центру дитячої творчості м.Білгорода-Дністровського вже вкотре роздавали Вифлеємський Вогонь Миру всім бажаючим. Пластуни завітали до мера міста Віталія Граждана, до міського відділу освіти, до оперативного штабу ГО Команда Розвитку Аккерману, комунального закладу Міський центр дитячої творчості, розповсюдили Вогник Миру у ЗЗСО №3.

А тепер трохи історії

Щороку напередодні Різдва відбувається міжнародна скаутська естафета: від країни до країни передають вогонь, який був запалений у Вифлеємі, місці народження Ісуса Христа. Далі скаути поширюють вогонь, як символ добра і єднання, всім, хто цього потребує.

Першопочатково цей захід не планувався, як щорічна міжнародна традиція. Насправді австрійський телеканал ORF 1986 року планувала зробити одноразову акцію в рамках свого заходу “Світло крізь темряву”.

Вони хотіли передати свічку з вогнем тим людям, які не можуть відсвяткувати Різдво вдома, а перебувають у лікарнях, сиротинцях тощо. Також всі охочі могли отримати вогонь у найбільших храмах Австрії.

Суспільство прийняло ідею з великим ентузіазмом, тож організатори вирішили зробити це щорічною традицією. А 1988 року до ініціативи вперше офіційно долучилися скаути Відня.

Уже наступного року Вифлеємський вогонь перетнув кордони і захід розширився до статусу міжнародного. Від австрійських скаутів його отримали скаути Чехії, Польщі, які передали потім навіть до США та Аргентини. У Чехії, у місті Будвайс на площу вийшло більше 10 тисяч людей.

Цікаво, що Вогонь горів і на Берлінській стіні, яка тоді розділяла Європу. А коли вона впала, делегація з Австрії урочисто передала його мешканцям Берліну.

Щоразу більше скаутських організацій почали долучатися до цієї естафети. Так Вифлеємський вогонь став традицією, символом Різдва, добра та єдності у всьому світі.

Кому передають Вифлеємський вогонь

Основна місія скаутів — принести Вогонь тим, хто потребує цього найбільше, бо не може відсвяткувати Різдво вдома в родинному колі: одиноким, дітям у сиротинцях, хворим у лікарнях. 

Також на загальних передачах Вогню на центральних площах міст, у храмах тощо його може отримати кожен охочий.

Крім того, скаути навідуються також до органів влади, партнерських організацій та установ, щоб подякувати за спільну роботу на благо суспільства.

Як поширюється Вогонь в Україні

В Україні скаутську естафету поширення Вифлеємського вогню миру приймають українські скаути - пластуни.

Уперше Вогонь до України потрапив 1992 року через приватну ініціативу окремих пластунів. Офіційно пластуни ведуть відлік початку проведення акції з 1998 року. Саме тоді Вогонь вперше передали в Україну на кордоні.

Відтоді на україно-польському митному переході Рава-Руська-Гребенне представники Союзу Польських Харцерів (пол. ZHP) передають Вогонь представникам Пласту. Після того, стоячи разом у колі, пластуни та харцери співають колядки й скаутські пісні, обмінюються подарунками.

З 2007 року делегація пластунів відвідує урочисту офіційну літургію та передачу Вогню від австрійських скаутів у Відні. Проте традиція зустрічі з польськими скаутами на митному переході триває і досі.

Вифлеємський вогонь у час війни

Після 2014 року, коли росія розв’язала війну на сході України, пластуни почали поширювати Вифлеємський вогонь разом з гуманітарною допомогою на передову, щоб захисники та захисниці також відчули мить свята і тепло та підтримку всього народу.

24 лютого 2022 року країна-агресорка почала повномасштабний наступ. Тоді змінилося життя кожного українця. Тому цієї зими Вогонь з Вифлеєму має особливе значення. Він є символом єдності та незламності у боротьбі за наше вільне і мирне майбутнє.

“Вифлеємський вогонь – це не якась магічна річ, що може в один момент викликати мир у всьому світі. Це, скоріше, символ, що нагадує про те, що люди повинні докладати максимум зусиль, щоб у світі панував мир” (Гюнтер Хартл).

Цього року ми поширимо Вогонь родинам на деокупованих територіях, які пережили справжній жах війни, і разом з ним доставимо пакунки допомоги з продуктами, ласощами для дітей та засобами для обігріву, щоб подарувати їм чудо Різдва і допомогти підготуватися до важкої зими.

 

У статті використано матеріали сайту: https://www.plast.org.ua/blog-istoriya-vvm/

 

Керівник пластової організації м.Білгорода-Дністровського    С.Лєхан

Категорія: ПЛАСТ та Спортивний туризм | Переглядів: 84 | Додав: Serg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Нові Знання




МОН України
Освіта міста
Черемшина
ПЛАСТ у ЗОШ№3
Друзі сайту
Погода
Білгород-Дністровський
+11°C

Макс.: +12°

Мін.: +11°

Ср, 15.11.2023
Календар
«  Грудень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар України. Українське ділове мовлення

Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz